2016. szeptember 28., szerda, 17.00 – A VÍZ EMLÉKEZETE

A VÍZ EMLÉKEZETE

Ladik Katalinnal Józsa Márta beszélget
(2016. szeptember 28., szerda, 17.00, Új Magyar Képtár, Székesfehérvár)


Ladik Katalin új verseskötete elemi költészet. Nemcsak verseinek tárgyát fókuszálja a világ alapelemeire, hanem versnyelvének tisztasága is az elemi dolgok közelébe visz. Ugyanakkor e költészet tere egyszerre kozmikusan tág és érzékien konkrét: megragadja és nem is ereszti el olvasóját.

Könyvbemutató az Írók Boltjában: https://www.youtube.com/watch?v=pX61QN5y1Yg


Ladik Katalin

Költő, performer, színésznő. Újvidéken született, és az utóbbi 20 évben felváltva él és alkot Újvidéken, Budapesten és a horvátországi Hvar szigetén. Az úgynevezett írott költeményekkel párhuzamosan hangkölteményeket és vizuális verseket is alkot, előadóművész, kísérleti zeneművek és hangjátékok alkotója és vokális előadója, képzőművész, továbbá a happening, Mail Art, akció műfajában is tevékeny. Ladik Katalin az egyike annak a négy művésznek, akiket 2016-ban a japán művész, békeaktivista, Yoko Ono a Lennon Ono Grant for Peace békedíjjal ismert el.


Józsa Márta

Középiskolás koromban kezdtem el publikálni Erdélyben, majd a közismert viszonyok miatt emigráltam. Magyarországon a ’90-es évek elején kezdtem el újra publikálni, akkor még riportot, publicisztikát az országos napilapokban (Népszabadság, Magyar Hírlap, Népszava) és periodikákban (Beszélő, Magyar Narancs, Élet és Irodalom). 1998-tól közlök újra szépirodalmat, először az Ex Symposionban, melynek 2000 óta vagyok szerkesztője.

A többit első regényem fülszövegéből:
„Kolozsvárott születtem 1962-ben, az elhagyhatatlan várost ’83-ban elhagytam, könnyen visszaszámlálható, hogy már három évvel többet éltem itthon, mint otthon. Végzettségemet tekintve bölcsész (Pécs), családi állapotomat tekintve gyermekem anyja (Petőfi Kinga, Matyi és Zsiga), szakmámat tekintve pedig televíziós- (Magyar Televízió), irodalmi (Ex Symposion) és dokumentumfilm-szerkesztő vagyok. Szemüveget viselek, mely mögül egy csintalan gyermek kacsintgat derűsen a véres romokra. Ebből adódóan a világra többnyire jókedvűen nézek, és az – többnyire – viszonozza.”

Lapok, ahol az elmúlt 10-12 évben szépirodalmi prózát, tanulmányt, recenziót publikáltam:
Beszélő, Ex Symposion, Élet Irodalom, Helikon, Holmi, Irodalmi Jelen, Jelenkor, Könyvjelző, Pro Philosophia, Replika, Üzenet, Vigilia
Fordításban közölt németül a Drei Raben, horvátul pedig a TEMA
Kötet: Amíg a nagymami megkerül, noran, 2007
Antológia: Ismeretlen katona , Szoba Kiadó, 2007
Előző
« Prev Post
Első
0 Komentar