2016. szeptember 30., péntek, 16.30 – AMNESTY INTERNATIONAL – TÍZ IGAZ TÖRTÉNET

AMNESTY INTERNATIONAL – TÍZ IGAZ TÖRTÉNET II.

Jeney Orsolya, Kiss Noémi és Térey János. Moderátor: Gaborják Ádám
(2016. szeptember 30., péntek, 16.30, Study Könyvesbolt, Székesfehérvár, Palotai út 6.)


A Tíz igaz történet első és második kötetében kortárs magyar írók mutatnak be megtörtént emberi jogi jogsértéseket egy-egy novella keretében. A történetek az Emberi Jogok Világnapja alkalmából megrendezett 2014-es és 2015-ös Levélíró Maraton tíz-tíz esetét mesélik el. Az igazságtalanul bebörtönzött, megkínzott vagy halálra ítélt áldozatokat a kampány során emberek milliói támogatták petíciójukkal és leveleikkel. A két kötet az Amnesty International Magyarország és a Libri Kiadó együttműködésével valósult meg. A könyv ötlete azért született 2014-ben, hogy egy új eszközzel, a szépirodalommal harcoljon a szervezet az emberi jogokért. Kiemelkedő siker volt 2015 júniusában, hogy kegyelmet kapott a megkínzott Moses Akatugba – akit három mobiltelefon ellopásáért jogtalanul halálra ítéltek – azt követően, hogy az Amnesty International támogatói a világ minden tájáról összefogva intenzív kampányt folytattak a szabadon engedéséért. Összesen több mint 800 ezren léptek akcióba a világ minden részéről és kérték Niger Delta kormányzóját, Emmanuel Uduaghant, hogy törölje el a férfira kiszabott halálbüntetést. Az antológia először éppen ekkor, 2015 júniusában jelent meg.

http://www.amnesty.hu/tiz-igaz-tortenet


Jeney Orsolya

Romániai magyarként gyermekkoromban találkoztam a diszkriminációtól való félelem érzésével, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy erős legyen a társadalmi igazságérzetem. 17 évesen két évet töltöttem Indiában nemzetközi ösztöndíjasként, ahol megírtam életem első Amnesty-s levelét. Ezután egyenes út vezetett a nemzetközi tanulmányok szakra a Corvinus-on, illetve az emberi jogokra a CEU-n. Sok önkéntes és aktivista munka után 2009-ben kerültem az AI Magyarországhoz, mint kampánykoordinátor. Megbízott igazgatóként 2010 márciusától kezdtem a munkámat, és 2012. január 1-től az Egyesület igazgatója vagyok.


Kiss Noémi

Gödöllőn születtem 1974-ben, először úsztam, majd vízilabdáztam, közben persze megtanultam fogalmazni. Ha nem írok, akkor rengeteget olvasok, annyit, hogy néha már karikás tőle a szemem. Még ma is szorgalmasan sportolok, anyukám a tornatanárom, hetente járok hozzá Életem nagy részét különféle városokban töltöttem, kollégiumokban, albérletekben, idegenek lakásán. Nem voltam lázadó. Budapesten végeztem iskoláimat, Miskolcra és a Svájc és Németország határán fekvő Konstanzba jártam egyetemre. Kalandos évek voltak, ami elengedhetetlen az íráshoz, akárcsak a sok utazás. Elbeszéléseimben városok és kissé különc figurák szerepelnek, kietlen tájak, és ismeretlen kelet-európai helyek tűnnek fel, olyanok, amelyeket láttam és megismerhettem, és olyanok is, amelyeket csak elképzelek, de sosem fogok látni, mégis valahogy hihetőnek tűnnek. Szeretem az extrém kalandokat és az érzelmi kihívásokat, érdekes, épp ezeket elbeszélőim is kedvelik. Szívesen fürkészem mások furcsaságait, először csak azért, hogy legyen miről írnom. De sajnos szerelmes típus vagyok, és ha végeztem, azon kapom magam, hogy beleestem egyik-másik figurámba. Egy lány és egy fiú anyukája vagyok, ikrek.


Térey János

1989-től 1991-ig magyart és történelmet tanult a budapesti Tanárképző Főiskolán, majd az ELTE Bölcsészkarán. 1997–1998-ban a Cosmopolitan olvasószerkesztője volt. 1998 óta szabadfoglalkozású író. Verseit 1990-től közli az Élet és Irodalom, a Holmi, a Jelenkor, az Alföld és a 2000. Nyolc verseskönyve és egy novelláskötete jelent meg. Legjelentősebb munkája a Paulus című verses regény, illetve drámatetralógiája, A Nibelung-lakópark. A drámaciklus harmadik részét, a Hagen avagy a gyűlöletbeszéd címűt a Krétakör Színház mutatta be 2004 októberében a budavári Sziklakórházban. Az előadás vendégjátékként szerepelt Wiesbadenben, a „Neue Stücke aus Europa” fesztiválon. Következő darabja a Papp András társaságában írott Kazamaták (budapesti Katona József Színház, 2006); a legutóbbi pedig az Asztalizene (Radnóti Színház, 2007). A Protokoll c. verses regényének dramatizált változatát ugyancsak a Radnóti Színház tűzte műsorára (2012). 2006 tavaszán az Akademie Schloss Solitude ösztöndíjasa volt Stuttgartban. 2010-ben a Halma Network vendége a lettországi Ventspilsben és az írországi Annaghmakerrigben, a Tyrone Guthrie Centre-ben.
Előző
« Prev Post
Következő
Next Post »
0 Komentar