2017. szeptember 28., csütörtök 17.00 – SZÍVLAPÁT: A kortárs versantológia bemutatójaA kortárs versantológia bemutatója. Vendégek: Szálinger Balázs, Vida Kamilla és a könyv szerkesztője, Péczely Dóra.

A program ingyenesen látogatható!
Információ: +36/30-994-6748, fehervar@pagony.hu

A versek nem mennek ki a divatból. A versolvasás olyan, mint válogatni egy végtelen nagy ruhatárban. Lesz köztük olyan darab, ami eleinte úgy lötyög rajtad, mint apád harmincéves bőrkabátja, aztán szépen belenősz. Lesz olyan, ami egyáltalán nem tetszik, és nem is fog soha. Aztán jön a szerelemvers első látásra, majd a nagy, örök kiválasztottak. A Szívlapát című versgyűjteményben nyolcvanöt köztünk élő költő százötven verse olvasható. Vannak olyan szerzők, akik már évtizedek óta írnak, és vannak, akik meg sem születtek, amikor másoknak már verseskötete jelent meg.

"A költészet (...) jégdarabkák összekoccanása, falevél-fagyasztó éjjel és csalogányhímek párbajozása" - ahogy a költő Borisz Paszternak írja, szóval valami érzéki dolog, amiről nem könnyű beszélni. De mondja az önmagát. Mert persze szó, szó, szó. Ám nemcsak szó, hanem kép és ritmus is. És valami olyat ad, hogy jé, létezik az ember, aki én is vagyok, pedig néha úgy érzem magam, mint egy nyúzott palotapincsi, akit szívlapáttal csaptak homlokon. Vers a lelke mindennek

Szálinger Balázs

József Attila-díjas magyar költő. Gyermekkorában Alsópáhokon élt, középiskolai tanulmányait a kaposvári Nagyboldogasszony Katolikus Gimnáziumban kezdte és a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban végezte 1996-ban. Budapesten 1998-ban a Károli Gáspár Református Egyetemen, majd Kecskeméten is a jogi karra, Pécsen magyar szakra járt, de diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem művelődésszervező szakán szerzett 2001-ben.2000–2001-ben Nagyváradon, 2010-ben Kolozsváron élt egy-egy évig. A versekben talál magának formát műfordítások, színpadi darabok megírásánál is. 2012-től a Hévíz folyóirat főszerkesztője.

Vida Kamilla

Péczely Dóra
Előző
« Prev Post
Következő
Next Post »
0 Komentar